Siden sin tiltræden for knapt 2½ år siden, har regeringen øget arbejdsudbuddet markant, men fortsat ikke nok til at forsyne blandt andet hotel- og restauranterhvervet med tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft.

For blot fjorten dage siden dokumenterede nye tal, at hver tiende stilling i hotel- og restauranterhvervet aldrig bliver besat, og at virksomheder i stort omfang må gå på kompromis med de profiler, de ansætter.

Derfor lægger HORESTA nu en række forslag på bordet, som vil kunne hjælpe regeringen med at nå tættere på målet om at øge arbejdsudbuddet med 45.000 fuldtidsbeskæftigede i 2030.

”Vi har flere beskæftigede end nogensinde før. Alligevel mangler vi både hænder og hoveder i store dele af branchen, og det må og skal der findes løsninger på. Både på kort og lang sigt,” siger Maria Olafsson, politisk chef i HORESTA.

Der skal skrues på flere knapper
Ifølge HORESTA kræver det en bred politisk indsats, hvis hotel- og restauranterhvervet skal kunne leve op til sit fulde vækstpotentiale og bidrage med både arbejdspladser, skatteindtægter og liv i hele landet.

Organisationen mener, at der både er behov for strukturelle justeringer herhjemme – og for at se mere offensivt på mulighederne for at hente arbejdskraft udefra.

”Ledigheden i Danmark er historisk lav, og det betyder, at vi ikke kan løse udfordringen alene herhjemme. Vi er nødt til at skabe bedre rammer for at rekruttere internationalt – også uden for EU, hvor konkurrencen om arbejdskraft er mindre intens,” siger Maria Olafsson.

Samtidig peger HORESTA på, at der stadig er uudnyttet potentiale blandt både unge og seniorer, som i dag møder barrierer, der holder dem ude af arbejdsmarkedet. Derfor vil organisationen blandt andet foreslå bedre muligheder for studerende til at tjene flere penge ved siden af studierne og en mere fleksibel tilbagetrækning for seniorer, som gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet.

”Der er mange, som gerne vil give et ekstra bidrag – men som i dag bliver bremset af regler, der ikke matcher virkeligheden på arbejdsmarkedet. Det skal vi have lavet om på,” siger Maria Olafsson.

Nyt politisk udspil på vej
Senere i maj præsenterer HORESTA et samlet politisk udspil med konkrete forslag til, hvordan Danmark kan sikre adgang til den arbejdskraft, som branchen har brug for – ikke bare for at opretholde driften, men også for at skabe vækst og udvikling i hele landet.

”Vi har samlet erfaringer og input fra hele erhvervet, og vi glæder os til at præsentere vores bud på løsninger. Danmark skal fortsat være et gastronomisk fyrtårn og en førende turistdestination – men det kræver politiske beslutninger, som tager udfordringerne alvorligt,” slutter Maria Olafsson.

Drikkepenge skaber debat: "Der er intet odiøst i at sige nej tak"

Jeppe Møller-Herskind fra HORESTA deltog i TV2 Nyhedernes indslag om drikkepenge og understregede, at det skal være helt frivilligt at give lidt ekstra som anerkendelse for god service. Kortterminalernes drikkepengefunktion deler både gæster og branchefolk.

Log ind